سخنرانی دکتر حافظ نیا در باره نگرانی از بحرانهای زیستی آینده فضای جغرافیایی ایران و نقش سیاست در این زمینه
- توضیحات
- پنج شنبه, 11 دی 1399
قدردانی از دکتر محمدرضا حافظ نیا به عنوان چهره ماندگار جغرافیا، تاریخ و باستان شناسی
- توضیحات
- دوشنبه, 01 دی 1399
در مراسم روز پژوهش که با حضور وزیر علوم برگزار شد از دکتر محمدرضا حافظ نیا عضو هیأت علمی دانشگاه به عنوان چهره ماندگار تقدیر به عمل آمد.
در آئین روز پژوهش و معرفی برگزیدگان پژوهشی ۱۳ دانشگاه برتر کشور که چهارشنبه ۲۶ آذر با حضور دکتر منصور غلامی وزیر علوم برگزار شد، از دکتر محمدرضا حافظ نیا عضو هیات علمی دانشکده علوم انسانی دانشگاه در گروه علوم جغرافیا، تاریخ و باستان شناسی، به عنوان استاد چهره ماندگار تقدیر به عمل آمد.
ادامه مطلب: قدردانی از دکتر محمدرضا حافظ نیا به عنوان چهره ماندگار جغرافیا، تاریخ و باستان شناسی
تعریف فضا و مفاهیم فضایی
- توضیحات
- جمعه, 23 آبان 1399
از:
دکتر محمدرضا حافظ نیا، استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس
فضا:. فضا عبارتست از مجموعه ای از مکانها که با هم دارای ارتباط نظام یافته و سیستماتیک باشند. در مقیاس شهرها، کلیت شهر بر روی نقشه، یک مکان است. ولی شهر خود دارای فضای سه بعدی است که واجد انبوهی از مکانهای خردتر است که در درون شهر با یکدیگر دارای روابط سیستماتیک می باشند. بر این اساس فضای شهری در واقع یک اکوسیستم جغرافیایی را تشکیل می دهد.
ادامه مطلب: تعریف فضا و مفاهیم فضایی
سخنرانی مبانی فلسفی پایداری و ابدی بودن مرزها
- توضیحات
- جمعه, 23 آبان 1399
طرح تحول بنیادین ساختار سازمانی و دستگاه اداری حکومت جمهوری اسلامی ایران
- توضیحات
- دوشنبه, 16 تیر 1399
طرح تحول بنیادین ساختار سازمانی و دستگاه اداری حکومت جمهوری اسلامی ایران
( مبتنی بر فلسفه جغرافیایی حکومت )
از:دکتر محمدرضا حافظ نیا
استاد جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک دانشگاه تربیت مدرس
برای ارائه به:
همایش ملی جغرافیای سیاسی کاربردی، مهر ماه 1391
بلحاظ نظری از منظر جغرافیای سیاسی، کشور به عنوان پدیده ای سیاسی/ فضایی از سه رکن اساسی به شرح زیر برخوردار است ( حافظ نیا،1381: 7):
- سرزمین، یا قلمرو جغرافیایی زیستگاه ملت، و نیز قلمرو فرمانروایی اعتباری حکومت که ممکن است الحاق و انتزاع در آن صورت بگیرد. اما پایدار و ابدی است. هر چند ممکن است همراه با انسانهای ساکن و وابسته به آن دارای انقباض و انبساط فضایی بشود.
- ملت، یا سازه انسانی، که زیستگاهشان قلمرو جغرافیایی کشور است «Homeland-Motherland» و از حق طبیعی تابعیت و نتیجتا از حقوق شهروندی برخوردارند، و با حفظ رابطه نسلی بین پیشینیان و آیندگان، موجودی ابدی و پایدار می باشد. ملت خط تاریخی دارد یعنی گذشته، حال و آینده آن بهم مرتبط است.
- حکومت، از منظر جغرافیای سیاسی، حکومت و یا ساختار سیاسی کشورها رو بنا هستند و زیربنای آن دو رکن: قلمرو سرزمین و ملت می باشد. حکومت از لحاظ انتزاعی پایدار و ابدی است ولی بلحاظ واقعی ابدی نیست و متغیر و ناثابت است. چون حکومتها و رژیمها تغییر میکنند و هیچ حکومت و رژیم خاصی، ابدی نبوده و نمی باشد. شاخص رژیمها ایدئولوژی سیاسی و قانون اساسی آنها است. حکومت یعنی کل ساختار سیاسی، اما دولت یعنی قوه مجریه.
ادامه مطلب: طرح تحول بنیادین ساختار سازمانی و دستگاه اداری حکومت جمهوری اسلامی ایران